Welke deken heeft mijn paard nodig?

Koop je voor het eerst een stal- of een outdoordeken? Weet je niet hoeveel gram vulling je paard nodig heeft? Welke stof moet je kiezen of wat de juiste maat deken is voor je paard? Je kunt aardig wat vragen hebben over de vele verschillende soorten dekens. Op deze pagina kun je veel lezen over paardendekens, zodat jij de juiste deken voor jouw paard kunt kopen.

Soorten paardendekens

Allereerst is het handig om je af te vragen welke soort deken je voor je paard aan wilt schaffen. Het is daarbij van belang om te weten wat je met de deken wilt doen. Wil je bijvoorbeeld je paard vliegvrij houden? Dan kies je voor een vliegendeken. Er bestaan zeven soorten dekens:

 • Zomerdekens
 • Vliegendekens
 • Regendekens
 • Staldekens
 • Zweetdekens
 • Onderdekens
 • Uitrijdekens

Zomerdekens

Zomerdekens zijn gemaakt van katoen en ideaal als jij je paard stof- en vuilvrij wilt houden. Heb je een Fries paard en wil je niet dat hij verkleurd door de zon? Dan kun je er ook voor kiezen om het paard een zomerdeken op te leggen. Je kunt de deken ook op transport richting een wedstrijd gebruiken, dat scheelt jou een hoop poetswerk.

 1. Bekijk hier het aanbod aan zomerdekens

Vliegendekens

In de zomer komen de vliegen, muggen, dazen en andere insecten je paard weer plagen. Je kunt er dan voor kiezen om je paard een vliegendeken op te leggen. Zo kan jouw lieveling in alle rust van het gras in de wei genieten.

Heeft jouw paard last van zomereczeem? Dan kies je voor een eczeemdeken. Met deze deken is hij ook beschermt tegen de allerkleinste prikbeesten. Zo komt je paard jeuk-vrij door de zomer!

In het vliegendeken assortiment vind je ook de vliegenmaskers en de vliegenfrontriemen. Deze producten zijn ideaal voor paarden zonder dikke voorpluk. De vervelende insecten kunnen namelijk ook de oren, neus en ogen van je paard irriteren. Met een vliegenmasker is je paard ook daar tegen beschermd.

 1. Bekijk hier het aanbod aan vliegendekens

Regendekens

Regendekens worden ook wel waterdichte dekens of outdoordekens genoemd. In het voorjaar zijn de temperaturen vaak nog wat aan de hoge kant, maar toch wil je jouw paard beschermen tegen de regen. Om er voor te zorgen dat je paard niet nat regent, maar ook niet gaat zweten onder de deken, kun je kiezen voor een regendeken zonder vulling. Maar er bestaan ook regendekens met vulling.

Hoeveel gram vulling bij welke temperatuur?
Paarden hebben een natuurlijk mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Als je paard het koud krijgt zet hij zijn haren overeind zodat er lucht tussen kan komen. Zo creëert hij een isoleerlaag.

Doe je toch een deken op bij een ongeschoren paard? Dan druk je de haren plat en werkt het natuurlijke mechanisme niet meer. Geschoren paarden hebben geen lange haren en kunnen dus niet zelf een isoleerlaag creëren, waardoor deze paarden het over het algemeen sneller koud krijgen.

Een ongeschoren paard
Heb je een ongeschoren paard? Dan heeft hij een thermoneutrale zone tussen -5 en 15 graden Celsius. Je paard zal het tussen deze temperaturen niet te warm en niet te koud hebben.

Een geschoren paard
Heb je een geschoren paard? Dan heeft hij een thermoneutrale zone vanaf 10 graden Celsius. Als het kouder is dan 10 graden, zal je paard het koud krijgen.

Bij de onderstaande temperaturen kun je de volgende regendeken gebruiken:

 • Tussen -10 en -5 graden: 400-300 gram met halsstuk
 • Tussen -5 en 0 graden: 400-300 gram eventueel met halsstuk
 • Tussen 0 en 10 graden: 200-100 gram
 • Tussen 10 en 15 graden: 0 gram, dus zonder vulling

Bovenstaande informatie is een richtlijn, elk paard is anders. Een te dikke deken kan er voor zorgen dat je paard het te warm krijgt en gaat zweten. Hij kan dan ziek worden, dus het is van belang dat jij je paard altijd goed in de gaten houdt. Als er witte plekken aan de binnenkant van de deken zitten, heeft je paard gezweet en is de deken te warm.

De sterkte van de deken
De sterkte van de deken wordt bepaald door de kwaliteit van het materiaal waar de regendeken van gemaakt is. De sterkte van de buitenstof van de deken wordt uitgedrukt in de vezelfijnheid oftewel denier. Hoe meer denier hoe sterker de deken. De meeste paardendekens hebben een sterkte van 600D. Deze dekens zijn slijtvast en zijn over het algemeen sterk genoeg.

Is jouw paard een sloper en zoek je voor hem een extra sterke deken? Dan kies je voor een deken van 2000D. Zie je bij de dekens het woordje ‘ripstop’ staan? Dan is de buitenstof nog sterker. Ripstop is een, in vierkantjes mee gewoven, dikke draad die het scheuren van de deken tegengaat.

De waterdichtheid van de deken
Bij een regendeken is de mate van de waterdichtheid van de buitenstof natuurlijk erg belangrijk. De waterdichtheid wordt uitgedrukt in millimeter per m2. Je kunt waterdichtheid onderverdelen in de volgende drie gradaties: waterafstotend, waterdicht en absoluut waterdicht.

 • Tot 1000 mm/m² is een regendeken waterafstotend - Dit betekent dat de deken bestand is tegen lichte motregen en kleine buien.
 • 1000 tot 3000 mm/m² betekent dat de deken waterdicht is - De buitenstof is goed waterdicht. De naden van de deken zijn doorgestikt waardoor de deken bij heftige buien wel kan gaan lekken.
 • 3000 mm/m² of meer betekent dat de deken absoluut waterdicht is - Deze deken is aan te raden als je paard langdurig buiten staan. Dag en nacht. De kans op doorlekken bij deze deken is zeer minimaal.
 1. Bekijk hier het aanbod aan regendekens

Staldekens

Staldekens zijn speciaal ontworpen voor paarden die op stal staan. Staldekens zijn niet waterdicht, maar ze zijn wel goed ademend en licht van gewicht. Deze dekens zijn ook verkrijgbaar met verschillende vullingen.

Bij de onderstaande temperaturen kun je de volgende staldeken gebruiken:

 • Tussen -10 en -5 graden: 400-300 gram met halsstuk
 • Tussen -5 en 0 graden: 400-300 gram eventueel met halsstuk
 • Tussen 0 en 10 graden: 200-100 gram
 • Tussen 10 en 15 graden: 0 gram, dus zonder vulling
 1. Bekijk hier het aanbod aan staldekens

Zweetdekens

Een zweetdeken wordt ook wel een fleecedeken genoemd. Een zweetdeken neemt het zweet van je paard snel op en is goed ademend. Hierdoor verdampt het zweet langzaam. Op deze manier koelt je paard na het rijden of een zwarte training niet te snel af. Hierdoor voorkom je stijve spieren bij je paard.

 1. Bekijk hier het aanbod aan zweetdekens

Onderdekens

Je gebruikt een onderdeken onder een regendeken zonder vulling. Met een onderdeken kun jij je paard eenvoudig beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden, door simpelweg de vulling van de onderdeken op de buitentemperatuur aan te passen.

Bij de onderstaande temperaturen kun je de volgende onderdeken gebruiken:

 • Tussen -10 en -5 graden: 400-300 gram met halsstuk
 • Tussen -5 en 0 graden: 400-300 gram eventueel met halsstuk
 • Tussen 0 en 10 graden: 200-100 gram
 • Tussen 10 en 15 graden: 0 gram, dus zonder vulling
 1. Bekijk hier het aanbod aan onderdekens

Uitrijdekens

Een uitrijdeken heeft een uitsparing bij het zadel, zodat jij er als ruiter geen last van hebt. Speciaal voor in de zomer bestaan er vliegen-uitrijdekens. Ideaal voor tijdens een bosrit als de vliegen en muggen jou en je paard willen irriteren. In de winter kun je kiezen voor een waterdichte of fleece uitrijdeken. Zo vat jouw paard geen kou als je hem na een intensieve training uitstapt.

 1. Bekijk hier het aanbod aan uitrijdekens

Maattabel voor jouw paardendeken

Vind je het lastig om de juiste maat te kiezen? Dan helpt deze maattabel jou waarschijnlijk een heel eind op weg. Een paardendeken moet goed passend zijn. Een te kleine deken zorgt voor schuurplekken en een te grote deken zal scheef trekken. Een paardendeken wordt gemeten aan de hand van twee lengtes: de boven- en de onderlengte in centimeters.

Je meet de bovenlengte van de paard vanaf zijn schoft tot aan de aanzet van de staart. De onderlengte wordt gemeten vanaf zijn borst tot aan de bil van je paard. Bij Ruitersport-experts houden we de onderlengte aan (maat B), dit is de maat die op ons website staat. We geven je per model wel de bijbehorende bovenlengte, gewoon als extra service.

SchofhoogteBovenlengteOnderlengte
< 806595
8075105
81 - 9085115
91 - 10095125
101 - 115100135
116 - 127105145
128 - 133115155
134 - 140125165
141 - 151130175
152 - 160135185
161 - 168145195
169 - 174155205
175 - 180165215
> 180175225

Wat zijn de onderdelen van een deken?

Een deken bestaat natuurlijk uit een bepaalde buitenstof. Maar dat is niet alles, want er zit ook bevestigingsmateriaal aan. Denk hierbij aan de voorsluiting. Deze is gaat over de borst van je paard heen en is verstelbaar. Een deken is vaak ook voorzien van kruissingels, deze gaan gekruist onder de buik van je paard door.

Heeft een deken een loopsplit?
Dan heeft je paard meer bewegingsvrijheid dankzij de split bij zijn beide voorbenen. Bilkoorden gaan langs de achterbenen van je paard. De bilkoorden zorgen ervoor dat de deken niet van achteren opwaait en dus goed blijft liggen. De meeste bilkoorden zijn van elastiek en afneembaar. Zo kun je er zelf voor kiezen of je ze aan de deken laat of niet.

Tot slot is er nog de staartlus. Deze gaat onder de staart van je paard door en houdt de deken ook op zijn plek. Sommige ruiters kiezen ervoor om een halsstuk aan hun deken toe te voegen. Deze zitten of aan de deken vast of ze zijn los bij ons verkrijgbaar. Handig voor als er eens iets kapot gaat.